Вести

Одржана Скупштина Мреже РЦ и ЦСУ Србије

У четвртак, 17. јуна 2021. године, у Крагујевачком дечјем одмаралишту на Копаонику одржана је Скупштина Мреже РЦ и ЦСУ Србије.
 
Том приликом, директор Центра за образовање Крагујевац , Никола Спасић, уручио је РЦУ захвалницу за успешну сарадњу и допринос у раду Центра за образовање Крагујевац.
 
У име РЦУ, захвалницу је примила, Милена Вићевић, директорка РЦУ и чланица Управног одбора Мреже РЦ /ЦСУ Србије.
 
Скупштини је присуствовала и Ивана Јовановић, истраживач за унапређење образовања РЦУ која је и чланица Скупштине Мреже. 
 
Поред извештаја са конференције „Актуелности у образовном систему Републике Србије 3" направљени су стратешки планови за даљи рад и активности Мреже РЦ и ЦСУ Србије.
 
Посебан гост на овој Скупштини био је наш драги сарадник и бивши директор Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево Борко Јаношевић који је презентовао рад Мреже у протеклих десет година.
 

Реализован пројекат Да ли биљке и животиње знају физику?

У Научном клубу РЦУ, 25. маја, реализоване су радионице у у оквиру пројекта Да ли биљке и животиње знају физику?

Пројекат је реализован уз  финансијску подршку Центра за промоцију науке.

Пројектом „Да ли биљке и животиње знају физику?“ се развијају међупредметне компетенције код ученика (биологија и физика) и тиме им се омогућава да самостално повезују знања из различитих предмета чиме стичу функционална знања и вештине. Циљна група су ученици старијих разреда основне школе. Учесници радионица, уз помоћ једноставних питања и задатака имају за циљ да препознају код биљака и животиња где се у њиховом понашању крије физика и биологија и да то потврде применом различитих експеримената.

Током четири радионице које чине пројекат „Да ли биљке и животиње знају физику?“ деца из ужичких основних школа најпре кроз занимљиве презентације и питалице уче примену у науци сонара који поседују делфини, ехолокације код слепих мишева, демонстрацију лета птице, како мачке користе основне законе физике, спектар чујности звукова код различитих врста животиња и остале занимљивости везане за физиолошка обележја животињског и биљног света. А затим путем интерактивних експеримената  процес учења учине још занимљивијим и креативнијим  и  лакше повезују са другим постојећим знањима. У завршном делу  ученици  су проверали научено кроз мини квизове и добили дипломе за активно учествовање на радионици.

РЦУ обележио славу Светих Ћирила и Методија

У присуству градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, директора установа културе и других гостију РЦУ обележио је празник Светих Ћирила и Методија, први пут као славу установе.

 

Присутне је поздравила Милена Вићевић директорка РЦУ Ужице и овом приликом изразила задовољство што ће управо Свети Ћирило и Методије бити заштитници ужичког регионалног центра. 

 

Данас се обележава и Дан словенске писмености и културе, установљен у част Солунске браће – Ћирила и Методија, твораца азбуке и граматике. Остали су упамћени као “словенски апостоли”, који су створили глагољицу, прво писмо Словена. Дан сећања на мисионарство и визионарство ове браће из Солуна из времена јединствене хришћанске цркве обележава се и у другим словенским земљама.

Брига за нашу будућност

Удружење инвалида церебралне и дечје парализе Ужице у сарадњи са партнерском организацијом Удружењем дистрофичара Златиборског округа, 17.маја у РЦУ, реализовало је округли сто "Брига за нашу будућност", поводом обележавања Међународног дана породице.

 

Циљ реализације ове активности је скретање пажње јавности на тренутну ситуацију када је у питању подршка породицама особа са инвалидитетом и потребе очувања породице као основ сваког друштва.

Почео бесплатан курс немачког језика

11.маја у РЦУ почео први 

бесплатни почетни курс немачког језика А1 ниво за просветне раднике у организацији Агенције за едукацију INTERACTIVE И РЦУ.

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580
И-мејл: office@rcu-uzice.rs

Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Јул 2021
П У С Ч П С Н
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Најновији семинари

Нема догађаја

Акредитовани програми