Почела реализација пројекта "Корак у физику"

У Научном клубу РЦУ, у петак, 19. октобра реализована је радионицау оквиру пројекта „Корак у физику“ , која за циљ има популаризацију и промоцију науке, за ученике 4. разреда основне школе. Аутори пројекта, Јелена Радовановић, наставник физике у ОШ „Слободан Секулић“, и Владан Младеновића из Алексинца, наставник физике у ОШ „Иван Вушовић“ у Ражњу и у гимназији у Алексинцу.
У експериментима везаним за магнетизам и еликтрицитет, активно су учествовала деца из ОШ „Миодраг Миловановић-Луне “ у Карану и издвојених одељења ове школе из Луновог села и Рибашевине ,у пратњи учитељица Ане Марјановић, Марине Цвијетић и Весне Вукић-Јелић. Неки од циљева аутора пројекта су , према речима Јелене Радовановић, подстицање природне дечије радозналости и интересовања за науку у овом узрасту, као и ученичка интеракција кроз одржавање радионица у групама од око 20 ученика из различитих основних школа са шире територије града Ужица.

Опширније...

Шаховске мозгалице у Научном клубу РЦУ

  1. октобра у Научном клубу, одржано је такмичење основаца и средњошколаца у решавању шаховских проблема у оквиру пројекта" Шаховски надреализам 2".

Пројекат је подржан од стране Града Ужица , а носилац пројекта је Медицинска школа Ужице. Партнери на пројекту су РЦУ, ГКЦ и Техничка школа " Радоје Љубичић".

 

Резултати такмичења:

  1. место Медицинска школа (Мехмед Мујовић I1 и Емир Кајевић II2) 50 поена
  2. место Техничка школа "Радоје Љубичић" (Петар Друловић 2с1 и Рада Дидановић 2с1) 43 поена,
  3. место Медицинска школа (Лука Лазовић II1, Халид Заимовић II1 и Алмин Аломеровић II2) 43 поена,
  4. место Техничка школа "Радоје Љубичић" (Ненад Гавриловић 2с1 и Алдин Ахметовић 2с1) 20 поена
  5. место Техничка школа "Радоје Љубичић" (Дарко Павловић 4с2, Дадић Лазар 4с2 и Ана Ћатић 4с2) 10 поена
  6. место Медицинска школа (Муслић Алвин I4 и Бјелак Асмир II1) 10 поена

Реализован пројекат "Сунчев сат на мојој руци"

16. октобра, у Научном клубу РЦУ, одржана је радионица за ужичке предшколце у оквиру пројекта " Сунчев сат на мојој руци".

Аутори пројекта су Снежана Тошовић, професор математике у ОШ „Танаско Рајић“ у Чачку и Олга Дукић, професор физике и математике у ОШ „Вук Караџић “ у Чачку, док су улогу вршњачких едукатора имале Анастасија Богићевић, ученица седмог разреда ОШ „Вук Караџић “ и Александра Вујичић, ученица седмог разреда ОШ „Танаско Рајић“. На самом почетку деци је објашњено шта ће се радити у току радионице и видели су радове урађене на у току пројекта одржаног прошле године.

Опширније...

Потписан Уговор за реализацију пројеката у Научном клубу РЦУ

13. септембра у РЦУ, одржана је конференција за медије поводом почетка реализације четири пројекта из области промоције и популаризације науке у 2017. години у Научном клубу РЦУ.

РЦУ је 6. септембра са Центром за промоцију науке потписао Уговор о реализацији пројеката из области промоције и популаризације науке у оквиру јавног позива из марта ове године. Вредност Уговора је 307.000 динара, а пројекти који ће се реализовати до краја године у Научном клубу РЦУ су: Направимо беланце, Корак у физику, Сунчев сат на мојој руци и Њутнови закони су свуда око нас.

На конференцији су говорили: Милена Вићевић, директорка РЦУ, Душица Ристовић, ауторка пројекта " Направимо беланце" и Јелена Радовановић, ауторка пројекта " Корак у физику".

Опширније...

Завршетак мисије свемирског брода "Касини"

Поштовани,

Позивамо Вас да у петак, 15. септембра у 12 сати посетите Научни клуб РЦУ како би се заједно подсетили епског путовања, свих значајних догађаја и да пратимо у реалном времену завршетак спектакуларне двадесетогодишње мисије Насиног свемирског брода "Касини".

 После 7 година путовања и  13 година у орбити око Сатурна, небројених открића и слања сонде "Хајгенс" на поповршину Титана, највећег приподног сателита у Сунчевом систему, "Касини" ће заронити у Сатурнову атмосферу шаљући податке  док год буде успевао да своју антену управи ка Земљи. Недуго затим свемирски брод ће се распасти и изгорети као метеорит.

Опширније...

Обележен Мај месец математике

31.маја у Научном клубу РЦУ је обележен Мај-месец математике. 
Том приликом два одељења ученика ужичке Економске школе уживали су у чарима математике кроз радионице Платонова тела и Геометрија уз помоћ сламчица.
Реализатори радионица су Зорица Шибалић и Бранко Гавриловић, професори математике из Економске школе из Ужица.

Опширније...

Обележавање Светског дана науке

Поштовани,

 

Позивамо Вас да се укључите у манифестацију Отворени дан института Србије која ће бити организована у петак, 10. новембра 2017. године под окриљем Заједнице института Србије. Тада ће се свим заинтересованим грађанима Србије кроз могућност посете и интерактивне садржаје представити девет београдских и два новосадска института. Циљ манифестације је да се јавност упозна са радом и активностима научних института, као и да се средњошколци и студенти упознају са могућностима за започињање и развој научне каријере у институтима на територији Србије. Предност у заказивању ће имати школе које планирају да групу ученика поведу у организовану посету одабраном институту. Све информације о институтима учесницима, садржајима које ће понудити и начину заказивања посета ће бити доступне на страници: http://www.zis.ac.rs.

 

Срдачан поздрав,

Заједница института Србије

Научни клуб РЦУ

Отворен програм Научног камиона

У понедељак 8. маја на паркинг простору на Међају, свечано је отворен програм Научног камиона који је по први пут у Ужицу. Овогодишње активности „науке на точковима“ почињу петодневним дружењем са Ужичанима у периоду од 8. до 12. маја а након тога се настављају у још неколико одабраних градова у Србији. Програм је, бар што се тиче радионица, углавном усмерен на ученике основних и средњих школа, али не изостају ни садржаји за децу ваншколског узраста и грађане.

Посетиоцима на отварању  се речима добродошлице обратила Марина Тасић, сарадница Научног клуба РЦУ, у име РЦУ, Града Ужица, Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ и Центра за промоцију науке из Београда:

—У сусрет 8. Ноћи истраживача у Србији, данас је пред нама Научни камион, у овој покретној лабараторији, радионици и изложбеном простору,  који ће бити у нашем граду све до петка. Ученике и све заинтересоване грађане очекује богат програм интерактивног типа, с циљем да приближи науку ширем делу популације. Ноћ истраживача представља отворену и бесплатну манифестацију под покровитељством Европске комисије а одржава се у скоро 300 градова широм Европе. Организацијом оваквог програма желимо, првенствено младима, да покажемо како наука може бити занимљива, кроз иновативни концепт учења школског градива али и да их инспиришемо да се у будућности баве научним радом. Сем тога, циљ нам је да организацијом активности које ће бити одржане ових дана, побољшамо мишљење становника о значају науке и њеном доприносу у свакодневном животу — нагласила је између осталог Марина Тасић.

Опширније...

Научни камион гостује у Ужицу

Прилози
Download this file (Užice Naucni kamion- program za skole.docx)Program za škole20 kB

У сусрет новој, осмој Ноћи истраживача, Научни камион као путујућа лабораторија и простор за радионице, изложбе и предавања, дочекује све заинтересоване посетиоце у Ужицу. Очекује Вас богат програм интерактивног типа, без обзира на узраст и предходно знање. Довољно је да имате жељу за новим сазнањима и пратичним искуствима из света науке, јер садржаји који вам нудимо су бесплатни и отвореног типа.

Ноћ истраживача (Researchers’ Night ) кроз пројект ReFocuS , координише и води тим из Института за биолошка истраживања ”Синиша Станковић”, а у пројекту учествују Центар за промоцију науке (Београд), Природно математички факултет (Ниш) и Завод за  заштиту споменика културе (Крагујевац).

Партнер у Ужицу је Научни клуб Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ужице.

 Град Ужице ће бити први град у Србији ове године који ће имати прилику да угости Научни камион. Научни камион је путујућа лабораторија и простор за радионице, трибине, огледе и изложбе за децу и ученике из ужичких основних и средњих школа - " Наука на точковима".

Камион ће бити отворен за посетиоце пет радних дана од 8. до 12. маја, од 10 сати до 19 сати на паркинг простору на Међају.

Опширније...

Пројекција научно-популарног предавања ,,Троугао, гасови, наградe и људи“

Драги ученици, наставници, студенти, професори,

позивамо     Вас    на  пројекцију    снимка   научно-популарног предавања чувеног математичара   Седрика Виланија  које   је одржано у Научном клубу у  Београду  на енглеском језику под називом ,, Троугао,   гасови,    наградe и   људи“. 

Дођите у Научни клуб РЦУ   да видите kако   математика  може   бити  представљена на занимљив  начин уз излагање харизматичног и ексцентричног Седрика Виланија!

Пројекција предавања биће одржана у четвртак 27. априла у 20 часова у Научном клубу РЦУ, улица Немањина 52. Улаз слободан.

Очекујемо Вас са великим нестрпљењем!

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580


Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Март 2024
П У С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Најновији семинари

Нема догађаја

Акредитовани програми