Виртуелни Мај месец математике

Услед пандемије COVID-19, Научни клуб РЦУ, ове године ће обележити Мај-месец математике, виртуелно у сарадњи са Центром за промоцију науке , институције која је је носилац овог креативно-научног пројекта.
М3 – Мај месец математике, од 7. маја до 1. јуна, први пут у виртуелном простору, a њени виртуелни садржаји намењени су свим генерацијама.
 
Тема овогодишње манифестације, „Математика у покрету“, подразумева истраживање математичких поставки помоћу сопствених чула, кретања и интеракције са светом који нас окружује. Уместо доласка у јавне просторе, главни програм се може „посетити“ на сајту: m3.rs. Као и претходних година, и овог пута за посетиоце су припремљене радионице, научнопопуларна предавања и виртуелне туре тродимензионалних модела експоната. Ова година је посебна и по томе што први пут у Србији славимо Међународни дан жена у математици – 12. мај. Управо са тим циљем организујемо Научни кафе „И математика је женског рода“, који ће се одвијати у два онлајн сусрета, 12. и 26. маја, у 18 часова.
 
Само дан након првог Научног кафеа, 13. маја, очекује нас филм Тајна површине, посвећен Марјам Мирзахани, првој жени добитници Филдсове медаље
Ове године повезујемо математику и плес, учионицу и TikTok. Сви заинтересовани имаће прилику да заталасају свет својим покретима на апликацији TikTok и отплешу математичку формулу.

Расписан Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције науке

Центар за промоцију науке расписује Јавни позив за подношење пријава за финансијску подршку пројетима промоције и популаризације науке у 2020. години

I ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Центар позива сва заинтересована научна, научностручна друштва, школе, центре за стручно усавршавање, удружења и друге организације, али и појединце преко научних клубова да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике, којима ће Центар пружити финансијску подршку у 2020. години (у даљем тексту: Јавни позив).

...

Више на следећем линку

Одржан састанак Мреже Научних клубова

12. марта у Научном клубу Београд, одржан је састанак представника Центра за промоцију науке са представницима Научних клубова из целе Србије.


На састанку се разматрао извештај Јавног позива 2018;Јавни позив 2020-новине; сајт Мреже Научних клубова;Мај месец математике.


Испред Научног клуба РЦУ, састанку су присуствовале, Милена Вићевић, директорка РЦУ и Ивана Јовановић, истраживач за унапређење образовања-организатор обуке.

Одржана завршна радионица у оквиру пројекта "Математика+ физика+ штап+ канап = Нова година"

У Научном клубу РЦУ, 25. децембра, реализована је још једна радионица у оквиру пројекта "Математика+ физика+ штап+ канап = Нова година". Пројекат је подржан од стране Центра за промоцију науке.

Радионици су присуствовали ученици из ОШ "Стари град " и ученици из ОШ "Слободан Секулић" из Ужица.Ученици су били у прилици да израђују новогодишње украсе и декорације применом физике и мататике.

Радионице у оквиру пројекта "Математика+ физика+ штап+ канап = Нова година" су осмислиле и реализовале: Јелена Радовановић, др физике, ОШ Слободан Секулић и Александра Весовић, професорка математике у ОШ Емилија Остојић у Пожеги.

Захвалница Научном клубу РЦУ

Научном клубу РЦУ уручена је захвалница Центра за промоцију науке за допринос и учешће у 10. ноћи истраживача 2019.
У име РЦУ, захвалницу је примила, Милена Вићевић, директорка центра.

Одржан састанак у Центру за промоцију науке

У просторијама Центра за промоцију науке 10.12.2019. године одржан је састанак Мреже РЦ/ЦСУ Србије и Центра за промоцију науке.
Тема састанка био је резиме Јавног позива категорије 4.


У оквиру ове категорије одобрена су финансијска средства за израду експоната који ће се реализовати у парковима науке по задатом идејном решењу.Научни клуб РЦУ добио је два експоната: стуб даљинар и магнетни сто.


Направљен је осврт на Извештај Јавног позива 2018.године. Научни клуб РЦУ је успешно реализовао пет пројекта промоције и популаризације науке у 2018.години.

Опширније...

Реализована још једна радионица у оквиру пројекта "Математика+ физика+ штап+ канап = Нова година"

У Научном клубу РЦУ, 11. децембра, реализована је још једна радионица у оквиру пројекта "Математика+ физика+ штап+ канап = Нова година". Пројекат је подржан од стране Центра за промоцију науке.


Радионици су присуствовали ученици из ОШ "Алекса Дејовић " из Севојна.Ученици су били у прилици да израђују новогодишње украсе и декорације применом физике и мататике.


Радионице у оквиру пројекта "Математика+ физика+ штап+ канап = Нова година" су осмислиле и реализовале: Јелена Радовановић, др физике, ОШ Слободан Секулић и Александра Весовић, професорка математике у ОШ Емилија Остојић у Пожеги.

Реализован пројекат "Илуструј сам свој речник науке"

У уторак 10. 12. у Научном клубу РЦУ, одржано је пет радионица у оквиру пројекта "Илуструј сам свој речник науке".
Пројекат подржава Центар за промоцију науке.


У радионицама су учествовали ученици виших разреда ужичких основних школа " Прва основна школа", "Нада Матић", " Слободан Секулић" и "Душан Јерковић".


Ауторке пројеката су: Милена Живковић, мастер студија физике и Александра Живадиновић, мастер студија математике. Ученици су на великим паноима правили илустроване речнике математике и физике, израђивали тродимензионалне геометријске објекте, решавали разне логичке задатке и математичке мозглице и цртали биографије великана математике и физике.

Радионица у оквиру пројекта "Математика+ физика+ штап+ канап = Нова година"

4.децембра у Научном клубу РЦУ, реализована је радионица у оквиру пројекта "Математика+ физика+ штап+ канап = Нова година". Пројекат је подржан од стране Центра за промоцију науке.Радионици је присуствовало 15 ученика из ОШ "Стари град" и ОШ "Слободан Секулић" из Ужица.Ученици су били у прилици да израђују новогодишње украсе и декорације применом физике и мататике.


Радионице у оквиру пројекта "Математика+ физика+ штап+ канап = Нова година" су осмислиле: Јелена Радовановић, др физике, ОШ Слободан Секулић и Александра Весовић, професорка математике у ОШ Емилија Остојић у Пожеги.

Европска ноћ истраживача успешно завршена

Европска ноћ истраживача је синоћ успешно завршена.
Научнин клуб РЦУ у сарадњи са Народним музејом Ужице организовао је синоћ за најмлађе посетиоце радионице Мале музејске ковачнице новца, а грађани су имали прилику да на платоу испред музеја погледају пројекције документарно-образовног филма Знаменити ужичани крајем 19/20 века, Друштва историчара Ужице.

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580
И-мејл: [email protected]

Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Септембар 2020
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Акредитовани програми