Вести

Одржан семинмар Стрес у школи-превазилажење промена

Учитељи и наставници из ОШ Стари град Ужице, 12. јуна у РЦУ, похађали су семинар Стрес у школи-превазилажење промена.

Аутори и реализатори семинара: Александра Јовановић Ђукић, дипломирани психолог, Техничка школа „Радоје Љубичић„, Ужице; Драгана Ђурић, дипломирани психолог, Ужичка гимназија, Медицинска школа Ужице.

Циљеви семинара:Дефинисање појма стреса, упознавање са професионалним стресом у школи, препознавање извора стреса, препознавање и промена избегавајућих и непродуктивних реакција на стрес, рационалан приступ стресу, успостављање успешне комуникацијске везе са другим учесницима у стресу, примена позитивних стратегија за превазилажење стреса, коришћење стреса као шансе за развој, размена позитивних искустава из решених стресних ситуација, помоћ другим учесницима у образовном процесу у решавању стресних ситуација.

РЦУ обележио славу Светих Ћирила и Методија, отворена изложба Математика и природа

У присуству члана градског већа града Ужица Мија Петковића , представника установа културе и образовања и других гостију РЦУ, 24. маја обележио је празник Светих Ћирила и Методија, други пут као славу установе.
 
Присутне је поздравила Милена Вићевић директорка РЦУ и овом приликом изразила задовољство што су управо Свети Ћирило и Методије  заштитници ужичког регионалног центра као зачетници словенске писмености и културе.
 
После чина резања славског колача, молитве и пригодне беседе, Оца Душана Томића, представљен је уметничко културни програм који су приредили: Данило Томић, гуслар, Јелена Лазовић и Катарина Вучковић, ученице друге године Медицинске школе Ужице и Тодор Алексић,ученик Музичке школе Војислав Лале Стефановић из Ужица.  
 
Поред обележавања славе Светих Ћирила и Методија, у РЦУ је данас, отворена изложба Математика и природа у оквиру манифестације Мај месец математике коју традиционално обележава Научни клуб РЦУ већ неколико година уназад. Изложба је отворена за посетиоце од данас па до 31.маја и хуманитарног је карактера тако што се прикупљају финансијска средства за децу која су социјално угрожена са територије Града Ужица.
 
Позивамо ученике и наставнике као и све друге грађане Ужица да посете изложбу и одазову се хуманитарној акцији.
 

Представљен пројекат Премошћавање

16.маја у РЦУ, одржан је састанак поводом предстојећих презентација дефицитарних и атрактивних занимања у основним школама за ученике, наставнике, чланове Школских одбора.

Активност се реализује као део планираних активности пројекта ” Премошћавање” ( Бридгинг) који реализује Удружење Ужички центар за људска права И демократију са партнерима Економска школа Ужице и Привредна комора Кантона Сарајево.За Реализацију свих пројекних активности обезбеђена је пуна подршка Града Ужица.

Пројекат “Премошћавање” суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина 2014-2020.

Кретање ученика који остварују право на додатну подршку кроз образовни систем – транзиција

У циљу даљег пружања стручне помоћи у области инклузивног образовања, 11. маја у РЦУ, одржана је радионица: Кретање ученика који остварују право на додатну подршку кроз образовни систем – транзиција.Радионицу су реализовали саветници - спољни сарадници Школске управе Ужице за инклузивно образовање, Данијела Ватазевић и Драгица Ђуровић, у сарадњи са просветним саветником Јеленом Павловић и психологом из ОШ „Живко Љујић“, Богданом Филиповићем.

Ужички средњошколци поново учествују у Интеркултуралном летњем кампу у Трогену

19. априла у РЦУ, одржан је састанак поводом припрема за учешће у Интеркултуралном летњем кампу у Песталоци дечјем селу у Трогену у Швајцарској за осамнаест ужичких средњошколаца.

На кампу учествују млади из Србије, Северне Македоније, Хрватске, Молдавије, Пољске, Италије и Швајцарске.

Већ деветнаест година Ужички центар за права детета у сарадњи са Песталоци дечјом фондацијом омогућава да основци и средњошколци из читаве Србије учествују у различитим интеркултуралним активностима, једна од њих јесте и програм међународне размене у Швајцарској.

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580
И-мејл: office@rcu-uzice.rs

Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Јул 2022
П У С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Најновији семинари

Нема догађаја

Акредитовани програми