Одржане радионице у оквиру пројекта „Оптика кроз уради сам огледе“

18. јануара у РЦУ реализоване су радионице у оквиру пројекта „Оптика кроз уради сам огледе“.
Пројекат ,, Оптика кроз уради сам огледе “, одобрен је на конкурсу Центра за промоцију науке и намењен је ученицима основних школа који су имали прилику да се упознају са градивом из геометријске оптике кроз радионицу која садржи низ занимљивих огледа које ученици могу направити како у школи тако и код куће.


Кроз креативне радионице ученици су правили холограм, калеидоскоп, перископ и изводили огледе са ласером. У завршном делу ученицима су додељене дипломе.


Радионице су водили Далибор Рајковић, професор физике и информатике и Милена Живковић, дипломирани физичар – физичар за општу физику.

Реализација пројекта „Оптика кроз уради сам огледе“

Пројекат „Оптика кроз уради сам огледе“ , одобрен на конкурсу Центра за промоцију науке из Београда, реализоваће се 18. јануара од 11 до 18 часова, у  Научном клубу  Регионалног центра за професионални развој запослених у образоваоу Ужицe.

Пројекат ,, Оптика кроз уради сам огледе “ намењен је ученицима основних школа који ће имати прилику да се упознају са градивом из геометријске оптике кроз радионицу која саржи низ занимљивих огледа које ученици могу направити како у школи тако и код куће. На почетку радионице сваки ученик добија свеску за експерименте, у коју пише претпоставке, запажања и закључке. Улога едукатора је да усмерава ученике приликом реализације једноставних огледа и потврђивања постављених хипотеза, као и формулације закључака. Кроз креативну радионицу ученици праве холограм, калеидоскоп, перископ и изводе огледе са ласером. У завршном делу радионице организује се додела диплома свим учесницима.

Радионице воде Далибор Рајковић, професор физике и информатике и Милена Живковић, дипломирани физичар – физичар за општу физику. Радионице ће се реализовати  са ученицима 7. и 8.разреда из вишеосновних школа Града Ужица.  Предвиђен је рад у групи од 12-15-оро деце.

Реализован пројекат „Направимо нервну ћелију“

У Научном клубу РЦУ, у петак, 21. децембра, одржане су радионице у оквиру пројекта „Направимо нервну ћелију“ , који је одобрен на конкурсу Центра за промоцију науке из Београда.

Пројекат ,,Направимо нервну ћелију“ намењен је ученицима основних школа који ће имати прилику да се упознају са грађом и функцијом нервне ћелије, као и начином стварања и кретања импулса. Након едукативног дела и демонстрације нервног импулса на постојећем моделу, следи креативна радионица, где ученици, подељени у две групе имају прилику да од постојећег материјала и мало маште, направе нервну ћелију уз помоћ едукатора. Последња активност је квиз знања, који садржи питања везана за изложено градиво, а уједно подстиче такмичарски дух код ученика.

Радионице су осмислили и реализовали, Далибор Рајковић, професор физике и информатике, Саша Алемпијевић, дипломирани биолог и еколог, Милена Живковић, дипломирани физичар – физичар за општу физику и Бојана Миленковић, студент екологије. Радионице су похађали ученици старијих разреда из ужичких основних школа.

Још један експонат у ужичком Парку науке

Центар за промоцију науке -Прелиминарна листа - Јавни позив категорија 4 за 2018. годину.
Научни клуб РЦУ у оквиру Јавног позива добио други научни експонат за Парк науке - Калеидоскоп у вредности од 257,160.00 динара.
Израда и поставка Калеидоскопа биће реализована у 2019. години.

 

Линк ка прелиминарној листи - http://prijave.cpn.rs/rezultati-javnog-poziva-2018/

Одржан састанак у Центру за промоцију науке

13. децембра у Центру за промоцију науке у Београду, одржан је састанак директора Регионалних центара и Центара за стручно усавршавање са директором Центра за промоцију науке и његовим сарадницима.


На састанку је представљен резиме Јавног позива, четврте категорије, извештај о реализованим пројектима у Научним клубовима у Србији и успостављен је договор око будуће сарадње између центара и ЦПН.


Састанку је присуствовала, Милена Вићевић, директорка РЦУ.

Реализована радионица за ужичке четвртаке

У Научном клубу 11.12.2018. реализована је радионица за ученике четвртог разреда. Радионица је намењена стицању и продубљивању знања у области основа физике, пре свега мерења, електицитета и магнетизама и електричне струје.

Радионицу су похађали ученици IV-1 ОШ „Прва основна школа краља Петра II“ у пратњи учитељице Бојане Меденице.

Аутор радионице је Јелена Радовановић, наставник физике. У реализацији радионице учествовали су ученици сарадници седмог и осмог разреда ОШ „Слободан Секулић“: Тамара Вујашевић, Марко Поповић, Павле Стевић, Милош Родаљевић, Марија Секулић, Јелена Стевановић, Анђела Андрић, Милица Костић и Илија Масал.

Реализовано још једно посматрање Месеца телескопом

У петак, 19.10. 2018.  године у оквиру пројекта „Шта знаш о првом комшији?“, Научног клуба РЦУ, реализoвано је још једно посматрање Месеца телескопом.

Телескоп је био постављен у дворишту ОШ „Слободан Секулић“ Ужице. Упркос повремено облачном времену Месец је посматрало око 50 ученика.

Аутори и реализатори пројекта „Шта знаш о првом комшији?“ су  Владан Младеновић и др Јелена Радовановић, наставници физике.

Још једно посматрање Месеца

У оквиру пројекта „Шта знаш о првом комшији?“, Научног клуба РЦУ, реализоваће се још једно посматрање Месеца телескопом. 
Време: Петак, 19.10. 2018. (18:45 – 19:45). 
Место: Двориште ОШ „Слободан Секулић“ Ужице.

Друга радионица у оквиру пројекта „Шта знаш о првом комшији?“

У среду, 10.10.2018. године у Научном клубу РЦУ, реализована је друга радионица у оквиру пројекта „Шта знаш о првом комшији?“.

Радионица је посвећена Месецу, нашем првом свемирском комшији, са нагласком на настанак кратера на Месецу.

Кроз практичне активности о овој теми учила је група од 18 ученика седмог и осмог разреда. Радионицу је водила Јелена Радовановић, наставник физике у ОШ „Слободан Секулић“.

Постављен научни експонат Моире ефекат

Научни клуб РЦУ је у оквиру јавног позива Центра за промоцију науке који се односио на израду експоната који ће се реализовати у парковима науке по задатом идејном решењу, добио научни експонат Моире ефекат.


Уговор је потписан и реализован, а вредност експоната је 192.000 динара.


Данас је научни експонат постављен у дворишту Црвеног крста и Уметничке школе.

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580


Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Април 2024
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Најновији семинари

Нема догађаја

Акредитовани програми