Реализован пројекат „ФИЗУМ“

Ученици Техничке школе Радоје Љубичић и ОШ Душан Јерковић из Ужица учествовали су на радионици у оквиру пројекта„ФИЗУМ“ уз подршку Центра за промоцију науке.Пројекат се базира на указивању повезаности природних наука, математике посебно и уметности.

Ученици су креирали алгоритамске уметности помоћу рачунара и стварали разне уметничке форме.

Аутори и реализатори пројекта су, Далибор Рајковић, професор физике и информатике и студент докторских студија физике, Александар Миленковић, доцент на Институту за математику и информатику у Крагујевцу и Алекса Ђурђевић, стручно-технички сарадника на ПМФ-у у Крагујевцу.

 

Реализован пројекат „Мi II“

Ученици Ужичке гимназије и Техничке школе Ужице у Научном клубу РЦУ, 5. октобра учествовали су на радионицама у оквиру пројекта „Мi II“ који је подржао Центар за промоцију науке.

Радионице су део мултидисциплинарног пројекта математике, физике и информатике и намењена је ученицима I и II разреда средњих школа.

Ученици су били у прилици да се упознају са ласерима, сензорима, електронским компонентама, са начином повезивања истих, као и са основним концептима криптографије, пројектовањем алармног система повезивањем електронских компонената.

Након одржаних радионица организована је и додела диплома.

Аутори и реализатори пројекта су Александар Миленковић, доцент на Институту за математику и информатику у Крагујевцу, Далибор Рајковић, професор физике и информатике и студент докторских студија физике и Алекса Ђурђевић, стручно-технички сарадника на ПМФ-у у Крагујевцу.

 

Реализован пројекат “xtreme cience - speech of nature“

Ученици Ужичке гимназије и Техничке школе, 18 маја, учествовали су на радионицама у оквиру пројекта “<E>xtreme <S>cience - speech of nature“ у Научном клубу у РЦУ.

Пројекат представља мултидисциплинарни пројекат из области физике, астрономије, математике, хемије биологије.Ученици су се упознали са начином израде дрона од балона напуњених хелијумом, основама астрономије, поступком лансирања ракета,микроконтролерима, сензорима, програмом за 3Д моделовање где су имали задатак да сами израде моделе кутија за метеоролошке станице и акционе камерице.

Аутори пројекта су Далибор Рајковић, професор физике и информатике, Александар Миленковић, асистент на Природно-математичком факултету у Крагујевцу, Оља Радивојевић, мастер хемичар, Алекса Ђурђевић, технички сарадник на Институту за физику у Крагујевцу.

 

Реализован пројекат „(Е)xtreme (S)cience“

Ученици Ужичке гимназије и Техничке школе Радоје Љубичић, 30.октобра у РЦУ, похађали су радионице у оквиру пројекта „(Е)xtreme (S)cience “ који реализује Научни клуб Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању уз подршку Центра за промоцију науке из Београда.

Пројекат ,, (Е)xtreme (S)cience“ намењен је ученицима средњих школа како би се упознали са принципом израде дрона од балона напуњених хелијумом, основама астрономије, поступком лансирања ракета,принципом рада микроконтролера и начином креирања екстремних фотографија. Након реализације пројекта организована је додела диплома свим учесницима.
 
Аутори пројекта су Далибор Рајковић ,професор физике  и математике, Александар Миленковић, асистент на Природно-математичком факултету у Крагујевцу и Драгутин Остојић, асистент на Институту за математику и информатику у Крагујевцу.
 

Научни клуб РЦУ добитник признања за унапређење промоције и популаризације науке

11.јула у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду одржана је додела признања Центра за промоцију науке за допринос промоцији науке у Србији добитницима овогодишњег Јавног позива.


Научни клуб РЦУ добитник је признања за унапређење промоције и популаризације науке од стране Центра за промоцију науке.
Испред Научног клуба РЦУ, признање је примила, Јована Васић истраживач за унапређење образовања РЦУ.

Научни клуб РЦУ реализовао је пројекат „Заробљени у тами“

Научни клуб РЦУ реализовао је пројекат „Заробљени у тами“у сарадањи са Центром за промоцију науке.

Радионице у оквиру пројекта „Заробљени у тами“, реализоване су 3.јуна у ОШ „Нада Матић“ у Ужицу за ученике трећег и четвртог разреда.

Пројекат је замишљен  да ученици  кроз глуму објашњавају одређене физичке законитности електромагнетизма и да  приказују њихову примену кроз демонстративне огледе.  Закони електромагнетизма демонстрирали су се  кроз свакодневне животне ситуације, након чега је уследео квиз “Шта смо ново научили” и додељене су дипломе ученицима.

Аутори радионице су Далибор Рајковић,професор физике и математике, Недељко Милановић, мастер васпитач и Алекса Ђурђевић, сарадник на Институту за физику.

Изложба „Математика и природа“

Изложбом „Математика и природа“, Начни клуб РЦУ обележава манифестацију – Мај, месец математике М3 (под називом Више од игре која ће бити одржана у градовима широм Србије) у сарадњи са Центром за промоцију науке Београд. Изложба ће бити отворена за посетиоце у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ужице, Немањина 52 сваког радног дана од 24. до 31. маја у периоду од 8 до 20 часова.
 
Изложба “Математика и природа”нас учи да је свет у коме живимо пун образаца који се могу описати уз помоћ математике. Посетиоци се могу упознати са природним појавама у којима се проналазе математички принципи, математика је свуда око нас.
 
Позивамо наставнике и ученике да посете ову занимљиву и едукативну изложбу у оквиру манифестације Мај, месец математике.

Још једна активност у оквиру пројекта "Предвиди - покрени - прикази"

У организацији Научног клуба РЦУ, 03. новембра у ОШ „Душан Јерковић“ Ужице реализована је још једна активност у оквиру пројекта "Предвиди - покрени - прикази".
 
Пројекат "Предвиди - покрени - прикази" подржан је од стране Центра за промоцију науке, а реализује га Научни клуб РЦУ. Намењен је промоцији и популаризацији науке и подизању научне писмености ученика. Основна идеја пројекта односи се на обучавање ученика за решавање атрактивних математичких задатака и извођење физичких експеримента уз јавни наступ пред вршњацима. Ученици петог разреда који су похађали претходну радионицу 20.октобра, сада су изводили математичке трикове и огледе са групом вршњака.
 
Аутори пројекта су Јелена Радовановић, наставник физике, Александра Весовић, наставник математике и Владан Младеновић, наставник физике.
 

Реализован пројекат Формулу израчунај здрављем се наоружај

У оквиру пројекта „Формулу израчунај здрављем се наоружај“ који реализује Научни клуб РЦУ уз подршку Центра за промоцију науке из Београда, 26.октобра у ОШ Надаи Матић из Ужица, реалзоване су радионице за ученике четвртог разреда.
 
 Кроз пројекат "Формулу израчунај здрављем се наоружај" упознајемо ученике са принципима здраве исхране кроз стицање знања о саставу и енергетској вредности намирница. Након успешно активности, ученици су у стању да: наводе основне састојке намирница и објашњавају њихов значај и улогу у људском организму; наводе последице недовољног или прекомерног уношења појединих састојака намирница и болести до којих оне доводе; дефинишу енергетску вредност намирница; рачунају личне дневне потребе за храном и формирају одговарајући јеловник; наводе опасности од конзумирања „брзе хране“ Ове радионице омогућавају ученицима да усвоје функционална знања,  а учитељима овај пројекат може послужити као идеја да нешто слично ураде са својим ђацима и обогате наставу на својим часовима.
 
Аутори ових радионица су Милена Живковић, студент докторских студија физике, Александра Живадиновић, професор математике и Саша Алемпијевић, мастер биолог.
 

Сајамска акција Центра за промоцију науке и Научног клуба РЦУ

21. октобра, посетили су нас сарадници из Центра за промоцију науке из Београда и том приликом су нам уручили неколико својих издања и серија научног часописа Елементи као и монографије Мај месец математике и Иза кулиса стваралаштва који су нашли своје место у Научном клубу РЦУ.

Посета је реализована због неодржавања Сајма књига услед пандемије Covid 19 јер је комплетна читалачка, а посебно научна заједница остала ускраћена за представљање нових издања научно-истраживачких организација Србије, а самим тим и издања Центра за промоцију науке.

Издања која смо добили поклањаћемо посетиоцима наших семинара као и корисницима наших ресурса.

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580


Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Март 2024
П У С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Најновији семинари

Нема догађаја

Акредитовани програми